Kunstharsvloeren
Kunstharsvloeren
Kunstharsvloeren zijn naadloze gietvloeren waarin kunsthars als het bindmiddel wordt gebruikt. Kunstharsvloeren zijn ten opzichte van andere gietvloeren erg dun, ze zijn zo’n 2 tot 3mm dik. De eigenschappen van een kunstharsvloer worden bepaald door het type kunsthars, het aantal lagen dat gelegd wordt en de eventuele toeslagstoffen die gebruikt worden.
Verschillende soorten kunstharsvloeren
Kunstharsvloeren hebben veel voordelen, zo zijn ze niet alleen geschikt voor droge ruimtes, maar kunnen ze ook gelegd worden in vochtige ruimtes als badkamers en keukens. Dit kan doordat de vloeren vloeistofdicht zijn.
Hoe wordt een kunstharsvloer geplaatst?
De meeste gietvloeren hebben veel tijd nodig om te drogen, dit komt door de vele lagen waarin ze gegoten worden. Elke laag dient minimaal 24 uur te drogen voordat er een nieuwe laag op gegoten kan worden. Een kunstharsvloer daarentegen is makkelijk te leggen, dit kan soms inclusief afwerking al in 1 dag. Een vakman zal eerst een inspectie uitvoeren op de ondervloer, wanneer deze vlak is en geen oneffenheden meer heeft dan wordt hier een primer laag op aangebracht. Wanneer de primer droog is, wordt het acrylaat aangebracht. Een kunstharsvloer is vaak tussen de 2mm en 8mm dik.
Polyurethaan (PU) kunstharsvloeren
Dit type vloer wordt het meest gebruikt in woningen, omdat deze vloer elastischer is dan andere vloeren, dit maakt het lopen op de vloer aangenaam. Doordat deze vloer niet snel scheurt is deze ook geschikt voor garages. Dit type vloer is goed te combineren met vloerverwarming. Houd wel rekening met de krasgevoeligheid van polyurethaan, vooral wanneer de vloer licht is zullen krassen snel zichtbaar zijn. Krassen kun je voorkomen door viltjes onder je meubels te plaatsen.
Voordelen van de PU kunstharsvloer: naadloos, scheurbestendig, combinatie met vloerverwarming mogelijk, geluiddempend en aan te brengen op elke ondervloer.
Epoxy kunstharsvloer
Een epoxyvloer lijkt optisch erg veel op een polyurethaanvloer, toch zijn er enkele verschillen. Epoxy is veel harder en minder elastisch dan polyurethaan, hierdoor worden epoxyvloeren vaak gebruikt voor ruimtes waar veel eisen worden gesteld aan de belasting van de vloer. Denk hierbij aan parkeergarages, werkplaatsen, showrooms en fabrieken. De vloer is in deze gevallen niet te combineren met vloerverwarming om scheuren in de vloer te voorkomen.
Voordelen van de epoxyvloer: erg hoge drukbelasting, bestand tegen zuren en chemicaliën.
Acrylaat kunstharsvloer
Een acrylaatvloer wordt gemaakt op basis van harsen en gekleurd kwartszand. Doordat kwartszand vrijwel alle kleuren gegeven kan worden, kan een acrylaat kunstharsvloer dus ook gelegd worden in kleur. Een acrylaat kunstharsvloer kan door het aanbrengen van verschillende coatings slipvrij en hittebestendig gemaakt worden en dankzij een snelle droogtijd al snel na het leggen gebruikt worden. Acrylaatvloeren zijn makkelijk te onderhouden, omdat ze naadloos zijn. Vuil blijft op de vloer liggen en trekt niet in de vloer. Bovendien scheurt een acrylaatvloer niet snel, hierdoor zijn acrylaatvloeren populair in de voedingssector en zware industrie.
Voordelen acrylaatvloer: makkelijk te onderhouden, hygiënisch, snelle plaatsing, eventueel slipvrij en hittebestendig.
Contact
Kleuren en aanpassingen
Er zijn een aantal aanpassingen die je aan een kunstharsvloer kunt doen. Deze aanpassingen hebben te maken met verschillen in afwerklagen (coating) of samenstelling van het mengsel waar de vloer van is gelegd. Een kunstharsvloer kan in veel verschillende kleuren gelegd worden, ook het combineren van kleuren is in veel gevallen mogelijk. Polyurethaanvloeren (PU vloeren) zijn elastisch, uv-bestendig en kleurvast, hierdoor zal de kleur van de vloer niet aangetast worden. Naast de kleur van de vloer kun je de vloer ook verschillende eigenschappen geven door een goede afwerking. Enkele voorbeelden hier van zijn antislip en hittebestendigheid, of bijvoorbeeld een matte of juist glanslook geven aan de vloer. Er bestaan ook geluiddempende lagen, die worden veel in kantoorruimtes of flats aangebracht aan kunstharsvloeren.
Hoe duur is een kunstharsvloer?
De hoogte van de kosten van het leggen van een kunstharsvloer wordt bepaald door een aantal factoren. Het soort kunsthars en de kwaliteit ervan spelen een rol, de grootte van het oppervlak van de vloer, hoeveelheid kleuren, moeilijkheidsgraad van plaatsen, aantal lagen en staat van de ondervloer spelen ook een rol. Gemiddeld kost een kunstharsvloer zo’n 70 tot 120 euro per vierkante meter. Het kan dus voor jou goedkoper of duurder zijn, afhankelijk van bovengenoemde factoren.
Ben je benieuwd wat het leggen van een kunstharsvloer voor jou kost? Vraag bij ons vrijblijvend een prijsbepaling op maat aan, zo maak je gebruik van onze gratis offerteservice.
Kunstharsvloeren en vloerverwarming
Eén van de voordelen van kunstharsvloeren is dat ze goed samengaan met vloerverwarming. Wanneer je een kunstharsvloer gaat combineren met vloerverwarming, kies dan voor een polyurethaan (PU) vloer. Deze vloeren zijn licht elastisch en bestendig tegen krimpen en uitzetten door de warmte van de vloer. Een epoxy- of acrylaatvloer is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming, omdat deze vloeren kans hebben op scheuren door warmteverschil.
Onderhoud van kunstharsvloeren
Kunstharsvloeren zijn makkelijk te onderhouden en gaan tientallen jaren mee. Een kunstharsvloer dient ongeveer 1 keer per week afgenomen te worden met een swiffer of glasvezeldoek om stof en vuilresten te verwijderen. Doordat kunstharsvloeren naadloos zijn, kan vuil niet in kiertjes of scheuren gaan zitten. Bij het schoonmaken van een kunstharsvloer gebruik je schoonmaakmiddelen met een laag zeepgehalte om een vette laag na het schoonmaken van de vloer te voorkomen. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen met schuurmiddel of bleek, hiermee krijg je vlekken op de vloer.
Om krassen te voorkomen kun je viltjes onder meubels plakken, dit dempt ook nog eens het geluid. Probeer zo weinig mogelijk met schoenen op een kunstharsvloer te lopen, zand heeft een schurende werking en kan voor krassen in de coating zorgen.
Offerte aanvragen voor een kunstharsvloer?
Ben je benieuwd of een kunstharsvloer bij jou past? Vraag dan nu vrijblijvend een prijsbepaling op maat aan. Wij zoeken kwalitatief goede en goedkope vakmensen bij jou uit de buurt. Onze gratis offerteservice is vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast en je kunt zelf rustig de prijzen vergelijken.
Ons netwerk opereert door heel Nederland
Heb je vragen?
Ben je overtuigd van de voordelen van een gietvloer? Wil je ook een moderne en gemakkelijke vloer in je woning? Neem dan even contact op met één van onze vakmannen. Via deze website neem je gemakkelijk online contact op met het beste gietvloerenbedrijf bij jou in de regio. Vraag meer informatie aan, maak een afspraak of doe meteen een prijsaanvraag. Wij horen graag van je en helpen je meteen verder in je zoektocht naar de perfecte gietvloer.
Coatings
Onze vakmannen hebben al op vele plaatsen in Nederland met veel succes gietvloeren mogen leggen. Tevredenheid verspreidt, dus de aanvragen worden steeds talrijker. De pijlers van ons succes zijn onze uitstekende garantievoorwaarden en onze gekwalificeerde vakmensen. Zij hebben allen een meedenkende en klantvriendelijke instelling, en hanteren altijd een snelle, efficiënte en persoonlijke service. Door de landelijke dekking van ons netwerk aan specialisten in gietvloeren zijn we je overal in Nederland van dienst.